Какъв старт е подходящ за Вас

Публиквано от ADX.BG на 4.04.2012

Представяте ли си деня, в който стартирате свои собствен бизнес? Да поемете контрола върху доходите си, следвайки собствен график и взимайки сами решенията?

В тези дни на икономическа несигурност, когато съкращения и безработица доминират, идеята да започванете бизнес вече не изглежда чак толкова рискова в сравнение с традиционната работа от девет до шест.

Сега, когато сте решили да се потопите в предприемаческия живот, не знаете какъв тип бизнес да изберете, който да е точно за вас? Кое можете да използвате от качествата си и активите, за да си помогнете в бизнеса? Ето шест съвета за избор на бизнес, който е точно за Вас:

1.Покажете Вашите силни страни и интереси

Не сте сигурен в какво да се съсредоточите? Нека миналите преживявания ви бъдат водач. Може би сте прекарали шест години изготвяйки маркетингови стратегии за някоя фирма. Може би сте известен с това, че организирате най-креативните рождени дни за Вашите деца. Помислете за всичко това, което имате зад гърба си като предишен опит (включвайки работа и хобита), като помислите над това как можете да го внедрите в успешен бизнес.

Създавайте списък с умения, които обхващат това, в което сте добри и областите, в които сте експерт. Извадете нещата, които обичате да правите в отделен. Сега сравнете тези два списъка и вижте дали има пресечна тока между интересите ви и Вашите силни страни. Опитайте се да се сетите за някой бизнес модел, приближаващ се до комбинацията.

2. Не се притеснявайте, че преоткривате колелото (просто направете по-добро)

Притеснявате се, че Вашата бизнес идея не е оригинална? Много започващи предприемачи допускат грешката като мислят, те трябва да са първи, за да са успешни. Да, пазарът винаги има нужда от новатори, но нов играч на пазара не означава непременно, че е обречен. Помислете за това. Starbucks не е първата компания, която продава кафе (дори скъпото кафе) и едва ли ще бъде последната.

Вместо да се мъчите да измисляте нова идея, погледнете към Вашия целеви пазар и вижте там където има празнота, да бъдат запълнена. Много хора в реалния свят са влезнали в наситени с играчи пазари, но са се отличили като клиентски-ориентирани, отзивчиви и малки сериозени бизнеси. Отличителната Ви черта ще Ви помогне много.

3. Направете “парти” теста

OK. Представете си, че сте на коктейл, парти или друго подобно събитие, и Ви се задава неизбежния въпрос: “И така, с какво се занимаваш?” Помислете за това как бихте отговорите на всеки потенциален бизнес партньор. Горди и развълнувани ли сте описвайки новия си бизнес? Или сте малко смутен, стремящ се да насочите разговора в друга посока?

С разиграването на този сценарии (тест), Вие ще си помогнете да разкриете истинските си чувства относно потенциала на бизнес идея Ви. Не всеки голям бизнес би се асимилирал добре от хората на коктейла (и това е ОК), но е важно да говорите гордо и страстно за Вашето начинание, това е ключ към успеха.

4. Съобразете се с финансовото си състояние

При избор на бизнес идея, ще трябва да бъдете реалисти по отношение на финансирането й. По-голямата част от нововъзникващите не успяват, защото не разполагат с достатъчно капитал, за да уцелят през първите дни. Ако не разполагате с достатъчно капитал, за да дадете силно рамо на Вашия бизнес и успоредно с това да покриете личните си финансови нужди за най-малко шест месеца до една година, трябва да обмислите друг вариант за бизнес си или финансирането му.

Има някои добри новини относно финансирането. Thomson Reuters/PayNet Small Business Lending Index, който измерва общия обем на финансирането на малкия бизнес в САЩ, скочи с 18% през януари в сравнение с този от преди една година. Това бележи осемнайстия пореден двуцифрен ръст на индекса. Чуждото финансиране е винаги опция.

5. Придържайте се към стил си

Ако искате да скочи в предприемачесвото, но не сте съвсем сигурни какъв точно да е бизнеса, най-вероятно вие търсите точно определен начин на живот. Трябва да направите така, че Вашият нов бизнес да отговаря на начина Ви на живота, който водите или искате да водите.

Например, ако имате семейни задължения, помислете за колко време можете се отдалечите от дома си. Ако търсите гъвкавост в лицето на работа от тропическия плаж едната седмица и от ски-пистите през следващата, ще е нужно да започнете бизнес, който да може да се управлява виртуално. И имайте предвид, че като собственик на бизнес няма да можете да се излежавате по цял ден, трябва да бъдете почти винаги прикован към Вашия лаптоп или телефон.

6. Правете това, което обичате, но …

Всички сме чували поговорката “Прави това, което обичаш и парите ще дойдат сами.” Това не е точно така. Да, страстта е важно нещо. Но за да превърнете страстта си в печеливш бизнес, трябва да задоволите нуждите (на пазара), които другите имат. Всеки обожава да седи на плажа, но не всеки би могъл да трансформира тази си страст в стабилен доход.

Не забравяйте, че пазарът не изпълнява Вашите мечти. Клиентите харчат пари за продукти и услуги, които отговарят на техните нужди и желания. За да излезете на печалба, се фокусира върху това как страстта Ви може да бъде полезна за другите.

Накратко, когато се решава какъв бизнес да започнете, не забравяйте да се консултирате с главата си и със сърцето си. Затегнете коланите си и се пригответе за едно невероятно, вълнуващо и изморително препускане, което ще Ви се отплати.

Етикети