Бизнесът в Интернет не почива на национални празници!

Публиквано от ADX.BG на 27.04.2012

Казвам се Свилен Николов и се занимавам с Интернет бизнес от момента, в който през 2005 г. случайно прочетох книгата The Perfect Store. Книгата се разказва за историята на eBay. Имам различни проекти в различни сфери и през свободното си време се старая да споделя наученото чрез моя блог за малък бизнес ( businessworkshop-bg.com )

Искам да благодаря на колегите от рекламна мрежа ADX, които ме поканиха да гостувам със статия при тях. За мен е удоволствие и шанс да споделя идеите си с по-голяма аудитория и винаги приемам такива покани с голям ентусиазъм.

Една от основните причини да се насоча към онлайн бизнес е фактът, че бизнесът работи практически 24/7, без да тече наем, СОТ и други разходи. Все още имам офлайн проекти и въпреки, че ми харесва да се отдавам на почивка, все повече започвам да осъзнавам, че всъщност един офлайн бизнес страда изключително много, когато се насъберат доста почивни дни в месеца или климатичните условия не позволяват функционирането му. Когато човек е притиснат от разходи, свързани с наем и поддръжка на търговски обект, особено по време на сериозна криза като нашата, на него не му е до празници. Достатъчно е януари да не се работи и да няма клиенти една седмица заради снега, за да не излезе сметката накрая на месеца. 3-4 допълнителни почивни дни, както през април също имат огромно значение, защото хората често са в празнично настроение и излизат извън града ден по-рано, а след това бързат да свършат натрупалите се задачи и нещата се регулират чак 2-3 дни след изтичането на празниците. Разбира се, тук ще направя две уточнения. Моите наблюдения са свързани с малкия бизнес и с определени търговски ниши. Например, при малкия бизнес често няма служители на смени и ако има почивни дни, почиват всички и обектът/офисът е затворен, а и едва ли много хора ще предпочетат да останат в града и да ходят по магазините ако има 3-4 почивни дни един след друг. Разбира се, има супермаркети, заведения, големи магазини и.т.н., които си работят по празниците и когато има лоши климатични условия, но според мен и при тях сериозно намалява оборотът и потокът с клиенти. Няма да крия и че при онлайн бизнеса също намаляват приходите при наличие на доста празници или почивни дни един след друг, но пък това не важи за лошото време. Основната разлика тук и нещото, което ме спечели е, че без значение дали някой е закупил нещо от моя електронен магазин този месец, аз не плащам наем, ток и СОТ за него.

Пожелавам успех на всички, които искат да успеят в Интернет!